رشته حمل و نقل ریلی
مدیریت استفاده بهینه از منابع، امکانات و تأسیسات شبکه راهآهن و تجهیزات متحرک ریلی بر عهده مهندس حمل و نقل ریلی است. در حقیقت فعالیت یک مهندس حمل و نقل ریلی به دو بخش عمده قبل از طراحی خط راهآهن و بعد از طراحی خط تقسیم میشود. که در مرحله نخست مهندس حمل و نقل ریلی حجم مسافر و کالایی که در خط مورد نظر جا به جا خواهد شد، پیشبینی کرده و بررسی میکند که آیا تأسیس این خط به صرفه میباشد یا خیر. و در مرحله
رشته حمل و نقل ریلی
بعد نیز به طراحی و برنامهریزی حرکت قطارها میپردازد تا تأخیر زمانی قطارها به پایینترین حد امکان برسد و هزینههای راهآهن کمتر شود. به عبارت دیگر بخش حمل و نقل ریلی، بخش نرمافزاری راهآهن است. این رشته شبیه به مهندس صنایع گرایش برنامهریزی وتحلیل سیستمها است. چون حدود ۱۲۰ واحد آن با رشته مهندسی صنایع مشترک است و هدف آن نیز تربیت متخصصانی است که بتوانند با بهرهگیری از روشهای سیستماتیک و مدلهای ریاضی، مدیریت صنعت راهآهن را بر عهده بگیرند.
گرایش حمل ونقل ریلی (مهندسی بهره برداری راه آهن) با هدف توسعه مدیریت وبرنامه ریزی در راه اهن کشورتاسیس شده است .با داشتن حدود ۱۰۰ واحد درسی مشترک با مهندسی صنایع (گرایش تحلیل سیستم ) و ۴۰ واحد دروس اختصاصی مربوط به راه آهن می توان گفت این رشته به نوعی کاربرد مهندسی صنایع در صنعت راه آهن است.
دروس مشترک با مهندسی صنایع از عوامل موثر در ایجاد دید سیستمی وتوانایی برنامه ریزی در جهت بهبود وضعیت فعلی راه آهن کشور به شمار می آیند.دروس اختصاصی راه آهن در جهت اشنایی دانشجویان با سیستم های مختلف حمل و نقلی، وضعیت راه آهن کشور و روشهای برنامه ریزی، تنظیم شده اند.
رشته حمل و نقل ریلی