1. Home
  2. /
  3. وبلاگ
  4. /
  5. ریاضی
  6. /
  7. رشته تاسیسات حرارتی و...

رشته تاسیسات حرارتی و برودتی ساختمان

از مهم ترین بخش های هر اداره و خونه ای سیستم تاسیسات اونجاست. چون عملکرد درست سیستم های تاسیساتی یه ساختمان رفاه و راحتی خانواده رو تامین میکنه. سیستم تاسیسات شامل انواع تاسیسات بهداشتی ساختمان، تاسیسات گاز رسانی ساختمان، تاسیسات حرارت مرکزی و تاسیسات حرارتی و برودتی ساختمان میشه. در این مقاله میخواهیم در رابطه با رشته تاسیسات حرارتی و برودتی ساختمان بحث کنیم. متخصص تاسیسات حرارتی و برودتی وظیفه طراحی، پیاده سازی، نصب و تعمیر تاسیسات حرارتی و برودتی ساختمان های مختلف رو برعهده داره. اگه به کارهای فنی علاقه دارید، این شغل می تونه براتون مناسب باشه.

در ادامه این مقاله میخواهیم بیشتر با رشته تاسیسات حرارتی و برودتی آشنا بشیم و وظایف، مهارت و دانش مورد نیاز، تحصیلات لازم و نحوه ورود به شغل تاسیسات حرارتی و برودتی ساختمان، فرصت های شغلی و بازار کار و میزان درآمد متخصص تاسیسات رو توضیح بدیم. پس با ما باشین شاید شما هم به این رشته علاقمند شدین و خواستین این شغل رو در آینده انتخاب کنین.
وظایف کارشناس تاسیسات حرارتی و برودتی ساختمان چیه؟
وظایف کارشناس تاسیسات حرارتی و برودتی تا حد زیادی به محل کارش بستگی داره که میتونه منازل، مکان های تجاری و صنعتی باشه که در زیر این وظایف رو آوردیم.

مهارت و دانش مورد نیاز
برای ورود به شغل کارشناس تأسیسات حرارتی و برودتی ساختمان باید مهارتهای ویژه ای داشته باشین و تحصیلات لازم یا تجربه کاری لازم رو هم به دست آورده باشین که آنها رو در زیر آوردیم.

تحصیلات لازم و نحوه ورود به شغل کارشناس تاسیسات حرارتی و برودتی ساختمان چیه؟
برای اینکه کار تأسیسات رو یاد بگیرین راه های مختلفی وجود داره. یکی اینکه می تونین دوره های فنی لازم رو بگذرونین و یا اینکه تخصص تأسیسات رو با کارآموزی پیش یک استاد کار ماهر و به صورت کاملا تجربی یاد بگیرین.
برای آموزش حرفه ای در این شغل می تونین بعد از اینکه پایه نهم رو با موفقیت پشت سر گذاشتین و تونستین در هدایت تحصیلی امتیاز لازم رو برای شاخه کاردانش بگیرین وارد شاخه کار و دانش و زمینه صنعت از گروه مکانیک بشین و رشته تاسیسات حرارتی و برودتی رو انتخاب کنین. در این رشته تا مقطع کاردانی یا کارشناسی به طور ناپیوسته در دانشگاه ها میتونین ادامه تحصیل بدین. همچنین در رشته مهندسی مکانیک گرایش تاسیسات نیز می تونین تحصیل کنین و بعد از آن کارشناس تاسیسات حرارتی و برودتی بشین. اما اینم بگیم که افرادی که در کاردانش و فنی و حرفه ای وارد این شغل میشن، چون واحدهای عملی و کارورزی زیادی رو میگذرونن، برای ورود به بازارکار آماده ترن و معمولا سریع تر میتونن کار پیدا کنن.
در آموزشگاه های آزاد زیرنظر سازمان فنی و حرفه ای هم دوره های تخصصی انواع شاخه های تاسیسات برگزار میشه و افرادی که علاقه مندن می تونن در این دورها شرکت کنن و مدرک معتبر بگیرن و مشغول به کار بشن.
ساعت آموزش رشته تاسیسات حرارتی و برودتی ساختمان چطوره؟
رشته «تأسیسات حرارتی و برودتی» دارای ۱۰۸ ساعت آموزش هست که شامل ۴۲ ساعت دروس عمومی، ۲ ساعت شایستگی‌های پایه، ۵۵ ساعت شایستگی‌های فنی و ۹ ساعت شایستگی‌های غیرفنی است.
استاندارد مهارت و درس این رشته شامل «تعمیرکار آبگرمکن دیواری متشکل از ۲ واحد نظری و ۳ واحد عملی»، «فیزیک متشکل از ۲ واحد نظری»، «تعمیرکار پکیج شوفاژ گازی متشکل از ۴ واحد نظری و ۶ واحد عملی»، «تعمیرکار دستگاه‌های سردکننده خانگی و تجاری متشکل از ۴ واحد نظری و ۸ واحد عملی»، «تعمیرکار کولر آبی متشکل از ۲ واحد نظری و ۴ واحد عملی»، «نصب و تعمیر کولرهای پنجره‌ای اسپیلت متشکل از ۳ واحد نظری و ۵ واحد عملی»، «لوله‌کشی سیستم کف گرمایی متشکل از ۲ واحد نظری و ۳ واحد عملی» و «کارورزی متشکل از ۴ واحد عملی» هست.
ردیف دامنه محتوایی پایه دهم پایه یازدهم پایه دوازدهم
نام درس ساعت نام درس ساعت نام درس ساعت
۱ تربیت دینی و اخلاقی تعلیمات دینی (دینی، قرآن و اخلاق) ۱ ۲ تعلیمات دینی (دینی، قرآن و اخلاق) ۲ ۲ تعلیمات دینی (دینی، قرآن و اخلاق) ۳ ۲
عربی، زبان قرآن ۱ ۱ عربی، زبان قرآن ۲ ۱ عربی، زبان قرآن ۳ ۱
۲ زبان و ادبیات فارسی فارسی ۱ ۲ فارسی ۲ ۲ فارسی ۳ ۲
۳ زبان های خارجی زبان خارجی ۱ ۲ زبان خارجی ۲ ۲ — —
۴ خوشه دروس: مطالعات اجتماعی جغرافیای عمومی و استان شناسی ۲ تاریخ معاصر ۲ علوم اجتماعی ۲
۵ خوشه دروس:
انسان و سلامت تربیت بدنی ۱ ۲ تربین بدنی ۲ ۲ تربیت بدنی ۳ ۲
— — انسان و محیط زیست ۲ سلامت و بهداشت ۲
— — آمادگی دفاعی ۳
۶ خوشه دروس: انسان و مهارت های زندگی — — درس انتخابی (۱- هنر ۲- تفکر و سواد رسانه ای) ۲ مدیریت خانواده و سبک زندگی ۲
۷ خوشه دروس: شایستگی های غیرفنی الزامات محیط کار ۲ کارگاه نوآوری و کارآفرینی ۳ اخلاق حرفه ای ۲
— — درس انتخابی (۱- کاربرد فناوری های نوین ۲-مدیریت تولید) ۲ — —
۸ خوشه دروس: شایستگی های پایه فنی (ریاضی، فیزیک، شیمی، زیست شناسی) — — فیزیک ۲ — —
۹ خوشه دروس: شایستگی های فنی استانداردها: استانداردها: استانداردها:
تعمیرکار آبگرمکن دیواری کد ۳/ ۱/ ۱۳/ ۷۱-۸ ساعت ۱۹۰ ۶ نصب و تعمیر کولرهای پنجره ای و اسپیلت کد ۱/ ۱/ ۸۵/ ۴۱-۸ ساعت ۳۰۰ ۹ تعمیرکار دستگاه های سرد کننده خانگی و تجاری کد ۲/ ۱/ ۸۳/ ۴۱-۸ ساعت ۴۸۰ ۱۵
تعمیرکار پکیج شوفاژ گازی کد ۲/ ۱/ ۱۲/ ۷۱-۸ ساعت ۳۷۲ ۱۲ لوله کشی سیستم کف گرمایی کد ۱/ ۲/ ۱۵/ ۷۱-۸ ساعت ۲۰۰ ۶
تعمیرکار کولر آبی کد ۱/ ۱/ ۸۰/ ۴۱-۸ ساعت ۲۱۰ ۷
کارورزی تجمیعی*
جمع ۳۸ جمع ۳۷ جمع ۳۳
۱۰ برنامه ویژه مدرسه زمینه سازی برای اجرای بند ۵-۵ سند تحول بنیادین و بند ۲-۱۳ برنامه درسی ملی مشتمل بر عناوینی مانند: پژوهش و ارائه خلاقانه (سمینار)، یادگیری پروژه محور و آموزش مهارت تامین معاش حلال (سالانه ۵۰ تا ۱۰۰ ساعت)

فارغ التحصیلان رشته تاسیسات حرارتی و برودتی ساختمان به چه توانمندی هایی میرسن؟
فارغ‌التحصیلان رشته‌های گروه تأسیسات حرارتی و برودتی میتونن تعمیر انواع دستگاه‌های حرارتی از قبیل آبگرمکن دیواری، پکیج شوفاژ گازی و نیز تعمیر انواع دستگاه‌های برودتی و کولرها و اسپیلت‌ها رو انجام بدن.
آینده تحصیلی رشته تاسیسات حرارتی و برودتی ساختمان چطوره؟
اگه فارغ‌التحصیلان این رشته‌ دوست داشته باشن میتونن بعد از هنرستان تا مقاطع آموزش عالی کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد و یا حتی دکتری در مراکز آموزش عالی کشور ادامه تحصیل بدن و در رشته‌هایی مثل مهندسی تأسیسات، مهندسی مکانیک گرایش طراحی جامدات، مهندسی مکانیک گرایش سیالات و… آموزش‌های لازم رو به دست بیارن.

فرصت شغلی و وضعیت استخدام کارشناس تاسیسات حرارتی و برودتی ساختمان چطوره؟
چون این رشته در تمامی ساختمان‌ها (مسکونی، اداری، تجاری، صنعتی و…) کاربردی هست بنابراین نگرانی برای آینده شغلی این رشته وجود نداره و معمولا بازار کار بسیار خوب و پررونقی داره. یک تاسیساتی ماهر و کاربلد می تونه در بخش تاسیسات شرکت ها و سازمان های مختلف، کارخانجات صنعتی، شرکت های ساختمان سازی و … مشغول به کار بشه. یکی از خوبی های این شغل اینه که لازم نیست حتما دفتر کار داشته باشین. میتونین با داشتن یک کارت ویزیت و خط تلفن در مکان های مختلف مانند روزنامه ها تبلیغ کنین و مشتری هاتون رو پیدا کنین. خیلی از متخصصین تاسیسات که تجربه و سرمایه لازم رو دارن، به صورت مستقل کار میکنن. چون این شغل ابزار و تجهیزات زیاد و جاگیری نداره، بنابراین میتونین ابزارهاتون رو حتی درخونه تون نگهداری کنین.
با توجه به اینکه منازل، ادارات و سایر ساختمان ها به نصب و تعمیر انواع تاسیسات فنی نیاز دارن و همینطور معمولا روند رو به رشد ساختمان سازی رو داریم بنابراین این شغل بازارکار خوبی داره و آینده شغلی خوبی در انتظار فارغ التحصیلان این رشته هست.

ساعات کاری شغل تاسیسات حرارتی و برودتی چطوره؟
اگه به طور مستقل کار کنین، ساعت های کاری تون رو خودتون میتونین تعیین کنین. اما اگه در شرکت یا سازمانی استخدام شدین ساعات کاریتون معمولا به صورت تمام وقت هست.
میزان درآمد کارشناس تاسیسات حرارتی و برودتی ساختمان چطوره؟
متخصصان تاسیسات حرارتی و برودتی اگه به صورت مستقل و تنها کار کنن معمولا درآمدهای خوبی به دست میارن. هرچه متخصص تاسیسات حرارتی و برودتی در کارش مهارت و دقت بیشتری داشته و بتونه از عهده نیاز مشتری بر بیاد، رضایت مشتریان بیشتر میشه و این باعث میشه که تعداد مشتری ها نسبت به قبل بیشتر بشه و در نتیجه پول و درآمد بیشتری هم از این راه به دست بیارن.
خطرات شغل تاسیسات حرارتی و برودتی چیه؟
متخصص تاسیسات حرارتی و برودتی باید در حین انجام کار اصول ایمنی و بهداشتی رو به درستی و به طور کامل رعایت کنه. چون این شغل با خطرات مختلفی مثل برق گرفتگی و گاز گرفتگی، سر و صدای زیاد، شرایط آب و هوایی سخت مثل گرمای زیاد، سرمای زیاد و رطوبت زیاد، خطرات ناشی از بکارگیری تجهیزات و ابزارهای مختلف، افتادن و سقوط از ارتفاعات و داربست ها و … روبرو هست. این شغل برای آقایان مناسبتره چون به نیروی بدنی زیادی نیاز داره و خیلی انرژی بر هست.

آنچه در این مطلب میخوانید !

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *